Situat a 1.215 metres d’altitud repeteix els seus 300 habitants entre els nuclis de Saldes, Maçaners, l’Espà, Feners i Molers.
El seu terme municipal es reparteix seguint dues Valls: la Vall del Riu Saldes limitada per la Serra d’Ensija, el massís del Pedraforca, la Serra de Pedragrosa i la Serra de Gisclareny; i la Vall d’Aigua de Valls om s’hi situen els veïnats de l’Espà i Feners.
HISTÒRIA
Les primeres restes que ens parlen de població a la zona es troben al Dolmen de Molers, situat al nucli de Maçaners. I suposem que el naixement de Saldes com a nucli urbà no es va produir a l’alta edat mitjana quan es troben les primeres referències d’un petit nucli de població format per cinc o sis famílies assentades al voltant de l’esglesiola de Sant Martí.
A mitjans del segle XIX els senyors del Castell de Saldes ja apareixen citats a la documentació de la Baronia dels Pinós de Bagà. Al llarg dels segles els habitants de la zona vivien sota una economia de subsistència basada en l’agricultura, la ramaderia i l’exploració forestal. I no és fins a principis del segle XX que el curs de l’economia de la zona comença a canviar la comarca comença a industrialitzar-se i després de la guerra civil Saldes viu la transformació econòmica i social que suposa la implementació de les mines.Als anys trenta es va obrir la mina Pedraforca, que anys després acabaria sent una de les més importants de Catalunya. Per desgràcia, el carbó que tant va portar a la zona, també va marcar-ne un dels episodis més cruents de la seva història, el 10 d’abril de 1944 l’acumulació de grisú de la mina va explotar causant 34 morts, sent l’accident miner més greu que fins aleshores s’havia produït a la mineria espanyola.Amb els anys la mineria a Catalunya va anar perdent força de manera que, l’any 2007 i amb el tancament de la Mina Nova de Saldes, es va escriure la fi d’aquesta activitat econòmica.
PATRIMONI ARTÍSTIC
- Castell de Saldes: en trobem les primeres referències entre 1068 i 1095 en què se cita aquest castell dins la documentació de la Baronia de Pinós a Bagà. Actualment es conserva el conjunt de muralles que envolten les restes del castell i l’església de Santa Maria.
- Sant Martí de Saldes: com ja hem dit, és el primer nucli documentat de Saldes, l’església actual es va construir a la segona meitat del segle XVII i és la cinquena edificació que es fa al mateix lloc. Dins s’hi conserva la talla de la Mare de Déu de Gresolet, una talla del segle XII que un cop l’any torna a l’antic nucli de Gresolet per a presidir-ne l’aplec.
- Santuari de Gresolet: aquest és el lloc de culte a la Mare de Déu de Gresolet, de fet la llegenda diu que la talla va ser trobada per un bou sota una gran roca balmada que encara es conserva prop el santuari.
ACTIVITATS A LA NATURA
- Excursionisme: les primeres activitats excursionistes a la zona van començar als voltants de 1870. Aleshores la muntanya del Pedraforca tenia ja un gran atractiu. De fet, l’any 1949 s’inaugura el Refugi Lluís Estasen a la Jaça dels Prats. Anys després s’hi afegirà el Refugi Serra d’Ensija.
Aquesta zona és excepcional per a la pràctica de senderisme de petit i llarg recorregut i també poder gaudir de la natura tot descobrint la flora i la fauna del Parc Natural Cadí – Moixeró.
- Escalada: l’escalada a la zona de les Valls del Pedraforca comença als anys 20 de les mans d’un dels pioners de l’alpinisme a Catalunya, Lluís Estasen. Actualment, hi ha més de 100 vies inventariades i sovint se n’obren de noves. És a l’hivern, però, quan la cara nord del Pedraforca permet dur a terme escalada hivernal (activitat que requereix molta tècnica i preparació física). Dins d’aquesta modalitat en destaca l’espectacularitat de l’escalada vertical en gel.
- Parc d’Aventura de Palomera: un dels primers parcs de natura al bosc que s’ha convertit en una autèntica atracció en plena natura. Amb diversos nivells és una activitat que poden fer des dels més petits de casa als més agosarats. El parc té més de 60 elements diferents: tirolines, lianes, ponts tibetans, gronxadors, estreps…
FESTES I TRADICIONS
Les festes majors de Saldes i l’espai de Maçaners solen ser d’allò més concorregudes a la zona.
La festa de Santa Bàrbara, patrona dels miners és una de les més estimades pels saldencs i saldenques.
- Trobada d’acordionistes de Maçaners:el que fa anys va començar per a no perdre l’ús d’aquest instrument tan típic entre els pastors de la zona ha acabat sent un certamen internacional en què venen músics d’arreu del món a rendir culte a aquest instrument.
- Mercat artesanal: es celebra pels voltants de la festivitat de Tot Sants i omple els carrers del poble d’artesania i oficis.
- Aplec de Gresolet:cada vuit de setembre els Campmasats de Gresolet organitzen un dels aplecs més concorreguts a la zona, l’arribada del bestiar de la muntanya, la missa solemne, el dinar de germanor i el ball de tarda són una de les tradicions de les famílies de la zona.